Monday, 13 May 2013

Pengembaraan ke Jerusalem oleh sahabat saya, Husna!

Rejab datang lagi!

ting! pasti ade satu peristiwa yg sering berlegar2 di fikiran seluruh umat Islam yg setia mengucapkan kalimah syahadah... apa tu? 

Isra' dan Mi'raj! ya! Tepat sekali! 

peristiwa di mana Rasulullah s.a.w.. *sollu 'ala nnabi.. diangkat ke sidratul muntaha dr masjidil haram ke masjidil aqsa seperti yg dinyatakan di dalam surah al-Isra' ayat 1.. silakan membelek tafsir masing2.. :) 

hurmm baginda menaiki apa? sejenis binatang yg dipanggil buraq! 

sepergiannya sahabat sy, Husna ke Jerusalem 3minggu lepas.. beliau berpeluang utk menjejaki masjidul aqsa.. Allahu robbi~~ betapa beruntungnya.. :') haa! nak tahu ape? meh sy kongsi dgn anda2 semua ye.. 

beliau cakap ketenangan yg dirasa sangat2 lah berlainan.. tidak seperti di masjid di madinah dan mekah atau tempat2 yg korang 'declare' sebagai tenang.. tenangnya terasa amat lain.. Subhanallah~~ boleh bayangkan? 

This is Masjidil Aqsa.

See, the two doors?

Yang atas tu, masjid aqsa baru. Yang bawah tu, masjid aqsa lama. Yang lama tu, where the first qiblat is, :')

Tapi jujurnya, masjid Aqsa ni, tak sehebat masjid Haramain, Nabawi, masjid Negara, dan lain-lain. Sangat humble je masjid ni. And a lot of burung playing inside the masjid without any poop!

Alhamdlillah. So, selain muzik alunan ayat-ayat Allah, ialah alunan burung-burungan :')

original picture n description from: fb Nur Fadhilah Husna 

Beliau cakap.. dinding2 luar masjid Umar (yg berkubah hijau tuh.. atau pun dipanggil 'Dome of Rock' ) berlubang2.. akibat ditembak dan dibedil oleh pihak tidak bertanggungjawab yakni Zionis.. 


This is Dome of Rock. 

Kalau nak tau masjid ni sebahagian daripada masjidil Aqsa. Sebab masjid ni dengan masjid Aqsa berhadapan je. Cuma masjid Aqsa berada di bawah. Dan masjid ini di atas.

Dikira kalau nak ke Masjid Aqsa kena turun tangga la. Baru jumpa masjid Aqsa. So, sesiapa yang solat dalam masjid ni, atau di luar masjid, atau senang cerita, semua yang berada di dalam tembok (yang memisahkan masjid aqsa dengan orang palestine) dikira dapat pahala sama seperti solat dalam masjid Aqsa kerna ia sebahagian dari masjid Aqsa

original picture n description from: fb Nur Fadhilah Husna

Masjidul Aqsa yg sebenar2nya adlh yg di belakang.. kubah die berwarna kelabu kehitam2an sikit.. hurmm.. kecik je.. tak semegah masjid Umar.. 

Masjidul Aqsa hanya dibuka utk solat zohor n asar shj (dek kerana sesetengah pihak yg gemar masuk utk menjalankan upacara yg karut marut kat dlm tuh.. ) n yg paling Ohsem.. Husna cakap Qiblat pertama ummat Islam.. macam ade satu tanda kt situ n tulisan2 sikit.. wallahu a'lam bissawab... 

inside of Masjidul Aqsa

original picture n description from: fb Nur Fadhilah Husna 

n satu lagi kelebihan utk org2 yg selagi rumahnya dalam kawasan tembok masjidul Aqsa,, walaupun mereka solat di rumah.. pahala tetap sama seperti bersolat di masjidul Aqsa.. subhanallah! Allahu akbar! sollu 'ala nnabi.. 

beliau jugak berpeluang melawat gua yg dikatakan mempunyai batu terapung.. tapi keterapungan tuh telah ditutupi dengan batu2.. (boleh melawat Taman Tamadun Islam di Terengganu sekiranya ingin melihat how it looks like.. but not the real one laa.. >.< ) wallahu a'lam.. n terdapat satu lohong katanya.. seperti lohong gunung.. sumber yg dipercayai dr org2 sekitar Jerusalem yg merupakan laluan buraq ke sidratul muntaha.. :') 

ni laa lohong tuh..

They asked me, where is the cave?

Baiklah, ini penerangannya.

Mikhraj nabi Muhammad saw tak berlaku di dalam masjid aqsa. Tapi ia berlaku di sekitar masjid aqsa. Dome of the Rock bermaksud ia sebahagian daripada masjid aqsa.

Cave ni, berada di dalam dome of the rock. Nampak tak pelita tu? Pelitu tu ada lopong atas tu. And they believed our Prophet mikhraj dekat situ la. Situlah terjadinya mikhraj nabi Muhammad untuk terus ke sidartul Muntahar.

Yes, dan dekat sini la Nabi Muhammad solat dua rakaat. Tapi kalau untuk percaya, dekat lubang itulah, setepatnyalah berlakunya mikhraj nabi Muhammad saw, wallahualam. Only Allah knows.

Jadi, cave mikhraj nabi, bukan berada dalam masjid aqsa. Ia berada disekitar masjid Aqsa, but still dalam kawasan masjid Aqsa, iaitu di Dome of Rock.

original picture n description from: fb Nur Fadhilah Husna

untuk lebih pencerahan tentang masjidul Aqsa boleh tekan link di sini.. 

byk sgt2 kisah yg dikongsi berdasarkan pengalaman menerokai bumi anbiya'.. 
sgt2 excited dengar.. ^_^ 

semoga kita diberi peluang untuk turut serta bersolat di masjidul Aqsa suatu hari nanti.. 
Allahumma aamiinnn~~

teringat kata2 dr Prof. Madya Dr. Hafidzi bin Mohd Noor, aktivis Aqsa Syarif sewaktu latihan bagi sukarelawan Aqsa Syarif.. beliau pernah menuturkan harapan..

"bila kamu berpeluang jejak kaki untuk sujud di lantai masjidul aqsa.. jgn lupakan kami disini.. doakanlah kesejahteraan ummat Islam dan kemenangan Islam.. you are the fourth runner yg akan bebaskan palestin dr cengkaman zionis... "

:') sebak time tuh.. tak semena2 menitis air mata tyme tuh.. InsyaAllah! We will! 

hasbunallahu wani'mal wakiil~~ 
Allahu ma'ana! 

#salam mujahadah ba'dal jihad!