Tuesday, 25 December 2012

Bertudung labuh.. perlukan mujahadah+istiqomah..


"Over lah kau ni. Semua Labuh. Pakai tudung Labuh lagitu. Cukup tudung biasa kali ah." - Someone.

Allahu. T.T
Terkejut + sedih sangat dengan ayat dia.

Sayangku.
Dalam Islam takde istilah berpakaian yang 'over' sangat.
Dah itu yang sememangnya.
Baju tak ketat. Begitu juga seluar.
Pakai tudung hendaklah cover your dada.
You know that right? :)

Okay ukhti sayang cuba lihat Allah s.w.t berfirman.

Firman Allah dalam surah Al-Ahzab-ayat 59.

"Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar) cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani."

Surah An-Nuur ayat 31.

"Katakanlah kepada wanita yang beriman, Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung ke dadanya."

Bila kita lihat dalam ayat ini, jelas menunjukkan perempuan wajib melabuhkan tudungnya hingga ke paras dada.

Namun, apa yang terjadi sekarang ini, ramai perempuan yang memakai tudung tetapi masih jarang, tidak menutup dada, dan terlalu pendek. (Mangsa fesyen)
Tak salah pakai tudung biasa asal cover your dada & sebaiknya cover juga bahu.
Sebaiknya jika mampu bertudung labuh kerana ianya bukan sahaja menutup aurat tetapi melindungi bayang-bayang bentuk badan. InshaAllah Lebih selamat.

Ingat. Mata lelaki macam boleh tembusi badan kita. -.- Sebabtulah kena labuh. Supaya terjaga dari 'mata-mata' yang berpenyakit.

Cover bukan wrap.

Fikir-fikirkanlah. Bertudung kerana siapa.
Jika kerana Allah, maka ikutlah seperti yang telah ditetapkan dalam Islam.
Tak rugi apa-apapun sayang. Malahan diri kita terlindung dan terpelihara.
InshaAllah.


Oleh itu. Renung-renungkanlah! :) ♥
Moga Allah redha.

*Tak perlu tanya siapa orangtu.
Dia hamba Allah. Sama macam kita.
Biar dirinya hanya ana, dia & Yang maha Esa sahaja tahu.
Itu lebih baik.

*Asifah. Tak berniat untuk menyebarkan aib siapa-siapa.

:)